אמנית הפיסול - קיוקו מיזוי ותעלומת הפסל האבוד
אילה דנון
אמנית יפנית, קיוקו מיזוי (Kyoko Mizui) מגיעה למצפה רמון ועקבותיה נעלמו! בכתבה שניה בסדרה נחזור כ- 60 שנים אחורה, שבעה אמנים בינלאומיים ושני אמנים ישראלים מגיעים לסימפוזיון אמנות פיסול במצפה רמון, ביניהם שני יפנים: יסואו מיזוי (MIZUI Yasuo)אותו הכרנו בכתבה הראשונה. אל מיזוי, שהיה כבר אמן מוכר באירופה וביפן, התלוותה בת זוגתו – קיוקו מיזוי המוכרת פחות. זה המקום גם לתקן את השיבוש של שמה במשך השנים כ- מיצוקי סאן.
א
קיוקו מיזוי, אמנית פיסול הגיעה לייצור אמנות על מצוק מכתש רמון. בשוטטנו כיום בינות לפסלים בפארק הפיסול המדברי לא נמצא את פסלה של קיוקו מיזוי. האם קיוקו סן מימשה את חזונה לפסל בסימפוזיון זה? מסתבר שכן!! פסלה 'עננים' פוסל בסלע בזלת שהובא במיוחד מרמת הגולן. בתמונה מטה שפורסמה בעיתון 'דבר' בסתיו 1962 צולמה קיוקו מיזוי סן עובדת על פסלה. על המסתורין האופף את העלמותה של היצירה 'עננים' נרחיב בהמשך הכתבה.
בתמונה נדירה נוספת נראית קיוקו סן לבושה קימונו לבן וצחור מגישה תה לחברים הצופים על שפת המכתש. נסו לדמיין את החזיון המוזר של 'טקס תה יפני' אל מול נוף המכתש לפני שישים שנה, תקופה בה תרבות יפן היתה כל כך רחוקה ובלתי מושגת.
אסתטיקה יפנית במצפה רמון
מבט ראשון בפסלה החזיר אותי לגנים היפנים בהם מנורות האבן ובשמם היפני – טורו (Toro), מהוות חלק בלתי נפרד מאסתטיקת קישוט ותאורת הגנים המסורתיים. מקורה של מנורת האבן במקדשים בודהיסטים וגנים בסין והובאו ליפן לפני כ- 1,500 שנים. בתחילה הוצבו מנורות האבן במקדשים בודהיסטים ביפן והאירו את שבילי המקדש. בעקבותיהם השתמשו היפנים במנורות האבן לקישוט ותאורת מקדשי וגני שינטו ואף לגנים פרטיים. כיום תמצאו בכל גן יפני המכבד את עצמו מנורת אבן המשתלבת בנתיבי הגן ובנופו.
לחזור לצורה המקורית
מעבר לתפקוד האסתטי של מנורת האבן בקישוט הגנים ובתאורה אנו מוצאים משמעויות סימבוליות עמוקות במבנה של מנורת האבן. חלקיה מייצגים את חמשת האלמנטים של הקוסמולוגיה הבודהיסטית:
החלק התחתון ביותר, נוגע בקרקע, מייצג צ'י (chi) את האדמה. החלק שמעליו מייצג סוי (sui) את המים, האלמנט מעליו ה- קה (ka) הוא האש, אותו חלק העוטף את האור או את הלהבה של העששית. שני האלמנטים העליונים הינם ה- ה'פו' (fu) המייצג את האוויר, כשהעליון ביותר מצביע אל השמיים – ה- 'קו' (ku) ומייצג 'ריק' או רוח או נשמה.
חמשת אלמנטים אלה מבטאים את הרעיון שלאחר המוות הגוף הפיזי שלנו יחזור לצורתו המקורית והשורשית. בכל גוף חי נמצא את יסודות אנרגטיים של האדמה, המים, האש האוויר והרוח, המזינים זה את זה. לאחר מותנו יחזור גופינו למקור – לאנרגיה של האדמה. נשמע לכם מוכר? גם אצלינו ביהדות נאמר: "בזעת אפיך תאכל לחם עד שובך אל האדמה כי ממנה לקחת כי עפר אתה ואל עפר תשוב
קיוקו סן בפסלה 'עננים' מלמדת אותנו שיעור בצניעות ומזכירה לנו את הקשר הבלתי נפרד של האדם לטבע הסובב אותו. נוכל לראות בכך את בקשת האמנית להעביר את המסר שכולנו בני חלוף ומשתנים עם הזמן, בכל אחד מאיתנו יש יסודות אנרגטיים שאינם שונים מהטבע הסובב אותנו, כל שכן כל אחד מאיתנו חוזר תמיד למקור, לאמא אדמה.
תעלומה – חיפוש אחר הפסל האבוד של קיוקו סן:
סימפוזיון האמנות הפיסולי הראשון במצפה רמון התקיים לפני כמעט שישים שנה, לאחר סיומו ננטש השטח במשך 25 שנים ואף הפך לאתר אשפה ופסולת בניין. בשנים אלה יצירות רבות נשדדו והושחתו. בשנת 1986 יזם האמן והפסל המוערך עזרא אוריון את סימפוזיון הפיסול השני במצפה רמון. מעבר לקידום מיזם אמנותי פיסולי על שפת המכתש ותגבור בפסלים נוספים היה זה ניסיון למנוע את המשך התדרדרות השטח ושיקומו. עזרא אוריון בנחישותו הצליח לגייס גורמים ממשלתיים ואת קרן קיימת לישראל למיזם מבורך זה. אנו מניחים שפסלה של קיוקו סן נשדד כמו פסלים ומיצגים נוספים שהיו פזורים בשטח הנטוש שנים רבות.
תהליך בנייתו של מלון בראשית בתחילת שנות ה- 2000, גם גבה מחיר מהמיצגים האמנותיים בפארק הפיסול. בעקבות עבודות התשתית ושינוי פני השטח, פסלים הועתקו ממקומם והוצבו מחדש. הצבתם מחדש של הפסלים נעשתה כחלק מתוכנית שיקום לפארק הפיסול (אוצרת: תיאה פרידמן. מימון: חברת ישרוטל, מקימת מלון בראשית).
חלק מהתמונה העגומה: שריפה שהתחוללה בארכיון כילתה את התמונות שתיעדו את פארק הפסלים. בשנת 2011 הוחל בשיקום הפארק: פונו ממנו אובייקטים סביבתיים שאינם חלק מהפארק לפיסול מדברי ונסלל שביל נגישות המוביל בין פסלי הפארק אל קצה מצוק מכתש רמון. לאורך השנים היו מאמצים של תושבי מצפה רמון ופעילי סביבה להעלות את מודעות הציבור ליופיו וייחודו של המיזם האמנותי / פיסולי במרחב המדברי העוצמתי על שפתו הצפונית של המכתש. קולות רבים קוראים לשיקום כולל של פארק הפיסול המדברי, שייכלול גם שחזור מלא של 'עננים', פסלה של קיוקו מיזוי. האם תוכנית כזו יכולה להתממש?
היכן את קיוקו סן?
.בחודשים האחרונים ערכנו חיפושים נרחבים בנבכי הרשת אחרי קיוקו מיזוי.. ידוע לנו שבן זוגה, האמן יסואו מיזוי סן נפטר בשנת 2008 בצרפת, שם חי הזוג. מעבר לחתימת האמנית החרוטה בסלע בזלת שנמצאה ע"י האוצרת תיאה פרידמן, עקבותיה של קיוקו לא נמצאו.
סיפורה של האמנית קיוקו מיזוי נכתב מתוך רצון לכבד אותה ואת יצירתה 'עננים' . עדיין חסר לנו מידע רב על דמותה ופועלה. סיפורו של הפסל, מעלה כאן את הצורך בשחזורו, ובשיקום הוליסטי של פארק הפיסול המדברי שבמצפה רמון. מוזמנים לכתוב לנו לכל מידע שתמצאו ביפן או ברשת.
אילה דנון `יפן חוויה אחרת-Explore Japan` מייסדת החברה. גיאוגרפית, בוגרת תואר שני בגיאוגרפיה כלכלית. מובילה ב- 20 השנים האחרונות מסעות עומק ביפן. לומדת, מלמדת ומרצה את ההוויה היפנית. מקדמת מיזמים תרבותיים בישראל.