תרבות יפן מסקרנת אנשים רבים העוסקים בתחומים מגוונים, החל מהתחום העסקי וכלה בתחומים אמנותיים ורוחניים. לאדם המערבי הנמצא ביפן יש תחושה מוזרה כי הוא נמצא בתוך `תפאורה` מערבית מודרנית המוכרת לו מאוד מעולמו הטכנולוגי, אך הוא אינו יודע איך להתנהג בה.

הקודים התרבותיים ביפן התפתחו במשך יותר מאלף שנים והם שונים מאלו הקיימים בעולם המערבי אליו אנו משתייכים. בתרבות היפנית קיימים מאפיינים רבים הנתפסים בעינינו כמנוגדים: ארץ מודרנית בה ממשיכות להשתמר בקפדנות מסורות הנראות לנו  לעיתים`פרימיטיביות`, אסתטיקה במיטבה, עדינות ושבריריות באמנות המסורתית מול תכונות של אכזריות שהיפנים הפגינו לאורך ההיסטוריה המודרנית.

 

ניתן לבחור הרצאות בנושא תרבות יפן בהתאמה לאירוע שלכם ולקהל היעד

יפן – גלוי ונסתר: ארץ של ניגודים?

מפגש פתיחה לתרבות יפן. 
יפן העכשווית מהווה חידה עבור האדם המערבי. אנו חווים בה ניגודים רבים: זוהי ארץ שהיא גם מוכרת וגם מסתורית, עדינה ואסתטית וגם ידועה באכזריותה. מודרנית ומתחדשת, אך גם שומרת על תרבויות מסורתיות. 

מטרת מפגש זה היא להסיר כמה רבדים בדרך להכרה מעמיקה של יפן. נתחיל מהמאפיינים הגיאוגרפיים וההיסטוריים שמהווים בסיס להבנת ההתפתחות של התרבות היפנית. על רקע הבנת המימד האובייקטיבי נחדור לקודים תרבותיים של חברה ייחודית זו. המפגש משלב אנקדוטות מחיי היום יום ביפן.

להזמנת ההרצאה אנא צרו קשר  >>>

פולחן דתי ביפן – ארץ בה השינטו והבודהיזם חוברים יחדיו

הידעתם כי ביפן המודרנית והטכנולוגית מתקיימים עד היום טקסי פולחן עתיקים? כי הדת העממית 'שינטו' מונה שמונה מיליון אלים שעדיין שוכנים ברחבי יפן? כי רוב היפנים משתייכים לשתי דתות – שינטו והבודהיזם – במקביל ?
במפגש זה נלמד על דת השינטו, המורכבת מאוסף של אמונות ופולחן אלים קדום, נציץ אל סיפורי המיתולוגיה היפנית, נכיר את התפתחות הבודהיזם ביפן לאחר שהובא מסין הגדולה. ביחד נתהה אודות המפגש שבין השינטו לבודהיזם, ונחקור אף את המפגש שבין יפן לנצרות. נחתום את ההרצאה בניסיון לפענח את יחסו של היפני לדת. נעמיק בשאלות: מיהו אדם `דתי` ביפן? במה מתבטא הכבוד לדת בחיי היומיום? 

להזמנת ההרצאה אנא צרו קשר  >>>

בין העבר להווה – תרבות הלוחמים והקוד הסמוראי

דמות הסמוראי טומנת בתוכה מרכיבים רבים של התרבות היפנית. מיתוסים רבים קשורים בה, בין היתר של נאמנות וגבורה, כבוד ותעוזה. יתר על כן, זו המזוהה עם ערכים מנוגדים – ערכי מוסר גבוה מול אכזריות, רגישות אסתטית מול כוחניות. אותם סמוראים שהרגו בהינף יד היו ידועים כאמנים ומשוררים שנחנו ברגישות ובפיוטיות מופלאה וקידמו תחומי תרבות רבים, כגון טקס התה ואדריכלות נוף.

במפגש זה נתחקה אחר שורשי מעמד הסמוראים – אצולת הלוחמים; נלמד את המורשת שפיתחו במהלך 700 שנות שלטונם ואת הערכים שהנחילו לעם היפני-ערכים המהווים חלק אינטגרלי מההיסטוריה המודרנית של יפן.

להזמנת ההרצאה אנא צרו קשר  >>>

סוד ההצלחה הכלכלית של יפן: פניה לאן?

הצלחתה המטאורית של יפן לאחר מלחמת העולם השנייה מהווה תעלומה לעולם המערבי. יפן פתחה את שעריה למערב רק במחצית השנייה של המאה ה -19, לפני פחות מ- 140 שנים. ממדינה פיאודלית, מנותקת ונכשלת מבחינה טכנולוגית ותעשייתית הפכה יפן כבר במחצית הראשונה של המאה ה- 20 למדינה בעלת תשתית תעשייתית מודרנית ולמעצמה צבאית אזורית. לאחר התבוסה היא חזרה שוב לנקודת השפל, אך במהרה הפתיעה את העולם בהשתקמות חסרת תקדים.

הזינוק של כלכלת יפן לאחר מלה"ע השניה והתפתחותה למעצמה כלכלית השלישית בגודלה בעולם עדיין מעוררים השתאות וסקרנות. ההרצאה מתמצתת תהליכים חברתיים וכלכליים שהתרחשו ביפן בתקופה המרתקת שבין מלחמת העולם להיום, ודנה בשאלה – לאן מועדות פניה של יפן במאה ה- 21?

להזמנת ההרצאה אנא צרו קשר  >>>

עולמה של האישה היפנית – מחברה מסורתית לעידן המודרני

מפגש הדן באחד מפניה המסקרנים של יפן – האישה היפנית. נסקור את התמורות שחלו במעמד הנשים ביפן מתקופות קדומות ועד היום. נציץ אל אורח חייה של האישה היפנית החל מילדותה ועד התבגרותה. במהלך המפגש נאיר על שאלות מרתקות בחיי הנישואין, המשפחה, והתעסוקה, תוך הבאת דוגמאות מחיי היום-יום.

לקינוח נעמיק במוסד הגיישה (Geisha) המיתולוגי ונלמד את עולמן הנסתר של המארחות המסורתיות.

להזמנת ההרצאה אנא צרו קשר  >>>

יפן על בירותיה/ בין שתי ערים: טוקיו הבירה החדשה, קיוטו – ערש התרבות היפנית

המפגש יספר את סיפורה של יפן תוך התמקדות בשתי בירותיה – טוקיו וקיוטו. שתי הבירות מגלמות שני עולמות – החדש והישן, הטכנולוגי והרוחני, ומאפשרות הצצה לתוך הרבדים השונים והמנוגדים של התרבות היפנית.  

טוקיו, `הבירה המזרחית`, מסמלת את העידן החדש של יפן. העיר משלבת בתוכה את השאון וההמולה של הכרך בן 12 מליון תושביו עם שכונות שכל אחת מהן משמרת את האווירה הייחודית לה. קיוטו, בירתה של יפן יותר מאלף שנה, נחשבת גם היום כמרכז התרבותי של יפן. המסורות העתיקות, המלאכה הייחודית, והאווירה של פעם – כל זה השתמר בסמטאות הצרות והגינות המעודנות של העיר.

במפגש נסקור את התפתחות המרכז האורבני של טוקיו מהתקופה הפיאודלית ועד היום, נאפשר הצצה לרובעי העיר התוססים תוך מתן תשומת לב לפסיפס האנושי המרתק. נבין את חשיבותה של קיוטו כמרכז הדתי, התרבותי וההיסטורי של יפן. נעמיק מבט ברובעיה הקסומים של עיר זו, וננסה לגעת ברבגוניות ובעושר התרבותי שנוצר בין העטיפה החדשנית למסורת הפועמת בה.

להזמנת ההרצאה אנא צרו קשר  >>>

אסתטיקת האוכל כראי לתרבות היפנית

הכרות עם תרבות האוכל בארץ השמש העולה מהווה צוהר מרתק להבנת הקודים האסתטיים בתרבות היפנית. החשיבות המיוחסת לאוכל ביפן ותשומת הלב המוקדשת לאופן הכנתו ולצורת הגשתו הפכה לשם דבר בעולם.

בהרצאה זו נעמיק במושגי יסוד באסתטיקה היפנית ונבחן איך אלה באים לידי ביטוי בתרבות האוכל. נתוודע למגוון המאכלים היפניים ולמסורות ומנהגים שהתפתחו סביבם. נדון במקומו של מזון בטקסים דתיים, באומנות ובקשרים הבין-אישיים ביפן.

ההרצאה תלווה במצגת אוכל.

להזמנת ההרצאה אנא צרו קשר  >>>

יפן הנסתרת: עולמה של הגיישה

הגיישה (Geisha) נתפסת בעולם המערבי כדמות אקזוטית, מושכת ושנויה במחלוקת. מי היא הגיישה? כיצד ניתן להבין את מוסד הגיישה בהקשר של ההיסטוריה והתרבות העירונית של יפן?

במפגש זה נחקור מה עומד מאחורי דמות הגיישה, מה אורח חייה האמיתי ומהו עולם המושגים ומערכת החוקים בו היא חיה. נעקוב אחר התהוותו של מוסד זה במבט היסטורי על התפתחות רובעי השעשועים ביפן של המאה ה- 17. נגלה את הווי החיים ברובעים אלו ובמעמדם בחברה היפנית דאז. נדון בייצוגים של רובעי השעשועים והמוסדות שהתפתחו בו באומנות היפנית המסורתית.

להזמנת ההרצאה אנא צרו קשר  >>>

יפן בהתחדשות – ממרחב כפרי נעלם לאולימפיאדת טוקיו

לאן דוהרת רכבת החץ המהירה היפנית? האם פניה להתחדשות או שמא היא דוהרת לעבר אופק נעלם? יפן נמצאת בקדמת החזית הטכנולוגית והכלכלית העולמית שנים רבות. כיצד היא מתמודדת עם אתגרי הקדמה?

על רקע הדואליות המרתקת של 'דשדוש' מול 'התחדשות'  נבחן את התעוזה היפנית המוכרת מההיסטוריה הקרובה. נכיר לעומק פרויקטים לאומיים מרתקים, כגון תכנון אולימפיאדת הקיץ שתיערך בטוקיו בעוד ארבע שנים, פיתוח תשתית תחבורתית מרשימה וקידום תיירות  למען שיקום הפריפריה. נחשף לניסיונות החייאה ממשלתיים של אזורים גאוגרפיים נידחים והתעוררות הערכים המסורתיים ונבחן את מוטיב החזרה לכפר ולחקלאות המסורתית.

בהרצאה זו נביט על יפן העכשווית ששילמה מחיר כבד על תהליכי ההתמערבות המהירים – ביניהם הזדקנות אוכלוסיה מדאיגה, נטישת אזורים כפריים שלמים, האטה כלכלית מתמשכת, שבירת המסגרות המשפחתיות, התרחקות מקודים מסורתיים ועוד . . .
נשאל את עצמנו – האם יכולה יפן העכשווית, כמו עוף החול, לברוא את עצמה מחדש?

להזמנת ההרצאה אנא צרו קשר  >>>

אגדות עם יפניות ועקבותיהן ביפן של ימנו

טיול מאורגן ליפן עם 'יפן חוויה אחרת' | הר פוג'י | צילום - מוטי סלע

יפן הולידה כמות עצומה של אגדות וסיפורים מיתולוגיים. כל מחוז, כל איזור מתאפיין בסיפור או דמות ששיקפו את אורח החיים והטבע הייחודי של המקום. מה שמשותף לכל הסיפורים הוא קשרם ההדוק לטבע, להרים ולנהרות, למעיינות החמים ולחופי הים, ולכל אלה שמאכלסים אותם – רוחות ושדים ויצורים מוזרים: רוחות הרפאים של מטריות ישנות, שדי הביצות עם צלחת מים על הראש, שועלים משני הצורה, דביבוני 'טאנוקי' השובבים ורבים אחרים. במשך דורות הפכו דמויות אלו לחלק מאוצר הדימויים היפני וגם לחלק אינטגרלי מחיי היומיום.

בהרצאה נעסוק בעולם הפולקלור היפני העתיק ובדמויות השוכנות בו. ננסה לראות, אילו כוחות מייחסים לדמויות אלו, מה טיב הקשר שלהן עם בני האדם ומה זה יכול ללמד אותנו על החברה היפנית – פעם והיום.

להזמנת ההרצאה אנא צרו קשר  >>>

יפן מאחורי הקלעים: בית, שכונה וקהילה

היסטוריה יפנית שופעת אירועים דרמטיים – שינויים מרחיקי לכת, תהליכים בקנה מידה לאומי ששינו ועדיין משנים את פניה של יפן. אבל מה קורה מאחורי הקלעים? כיצד מתבטאים השינויים הגדולים בחייו של אדם פשוט, בחייה של משפחה יפנית?

ההרצאה תעסוק בפן היומיומי של התרבות היפנית: משפחה, סגנון חיים, בית וביתיות, קהילה ושכונה. נדבר על דברים פשוטים אך מלאי משמעות הן עבור היפנים והן עבור אלה המנסים להבין אותה: מדוע כל יפני זקוק לשלושה זוגות נעלי בית? איך השתנתה הארוחה הביתית ועל מה מתריעים התזונאים היפניים? מה הדגש על סדר וניקיון מספר על החברה היפנית? כל אלה יפתחו צוהר לתוך החיים היפניים הפחות גלויים לעין.

להזמנת ההרצאה אנא צרו קשר  >>>

התרבות היפנית בראי השפה והספרות

שפה היא ראי של תרבות, והשפה היפנית יכולה לפתוח צוהר מרתק אל פניה השונות והמשונות של תרבות יפן. היררכיה חברתית, רגישות אסתטית, דינמיקה מגדרית, ערכים, אמונות וכללי התנהגות – כל זה בא לידי ביטוי בשפה היפנית. מדוע היפנים לא משתמשים במילה "את/ה"? כיצד שפה של נשים שונה מזו של גברים? מהו הצליל שעושים פתיתים של שלג, ומה המילה שמתארת את האווריריות של פרוסת לחם? כיצד מביעים רגש תוך שמירה על איפוק? השפה חושפת דקויות תרבותיות נסתרות מן העין, ונותנת מפתחות להבנה מעמיקה יותר של יפן.

בהרצאה נבחן דקויות אלו תוך הסתכלות על כמה היבטים של שימוש בשפה ביפן, כגון שפת כבוד ושפה נשית, הבעת רגשות והתמודדות עם מצבים חברתיים. נדבר על דימויים ומטאפורות בהם משתמשת השפה ונדגום מפתגמים יפניים מוכרים. ניגע גם בשפת הגוף ובצורה בה היא משלימה את השפה המדוברת ומוסיפה עוד רובד של משמעות לשפת התקשורת היפנית.

להזמנת ההרצאה אנא צרו קשר  >>>

ילדות ומשפחה בראי הקולנוע היפני העכשווי

מה מייחד קולנוע יפני? מהי שפתו האמנותית? מה הופך אותו ל"יפני"? ההרצאה תסקור את התפתחות והתהוות הקולנוע היפני מראשית דרכו ועד המאה ה-21, תוך התמקדות במאפיינים הייחודיים שלו כגון מבע קולנועי, אסתטיקה, ז'אנרים מובילים ויוצרים בולטים.

המדיום הקולנועי משקף מציאות, משמש ככלי ביקורתי לתופעות חברתיות ואף עשוי להציע וליצור מציאות אחרת. במהלך ההרצאה נעמוד על הקשר שבין קולנוע למציאות החברתית היפנית, תוך שימת זרקור על ביטויים קולנועיים של ילדות ומשפחה ואופן הצגתם ביצירותיהם של מספר יוצרים יפנים מובילים.

ההרצאה תלווה בצפייה בקטעי סרטים.

להזמנת ההרצאה אנא צרו קשר  >>>