מדריך קיוטו למטייל – אתרי חובה בביקור ראשון
יופיה של קיוטו המסורתית מתגלה ברגע שאנו עוזבים את הרחובות הראשיים ומשוטטים בסמטאות וברובעים השקטים. יש להקדיש לעיר לפחות יומיים וחצי – שלושה של סיורים אינטנסיביים על מנת להכיר את אתריה המפורסמים ביותר.
ביקור ראשון בעיר מומלץ לא לפסוח על אתרים כמו: טירת ניג`ו (Nijo) המרשימה, מקדש היאן (Heian) וגנו היפיפה. מקדש הזהב – Kinkakuji וגן האבן המפורסם Ryoanji. כדאי ומומלץ לסייר במקדש הכסף (Ginkakuji) המציע שיטוט קסום בשבילי הגן המשלב בתוכו את הגבעות העוטפות אותו ממזרח. נלך ב- "נתיב הפילוסופים" העובר לצד תעלה מלאכותית לאורכה נשתלו מאות עצי דובדבן הפורחים באביב במלוא תפארתם. ביקור מרשים אחר הוא במקדש "המים הטהורים" (Kiyomizudera), בו נחשפים למגוון האמונות הבודהיסטיות והעממיות. השיטוט בסמטאות המוליכות למרכז העיר היא חוויה יפה, אך היו מוכנים לכך שתמצאו עצמכם מוקפים תמיד בתיירים (יפנים בעיקר). במרכז העיר כדאי לבקר ברובע הבילויים המסורתי, הוא גיון (Gion), לצפות בגיישות בדרכן לבתי התה ולקנח בביקור בשוק האוכל המסורתי נישיקי (Nishiki Market).
עד כה הצגנו בפניכם את "אתרי החובה" להם נוהגים להקדיש כשלושה ימי טיול מלאים בעיר. אתרים אלה הם רק קצהו של יופי גדול שקיוטו טומנת בחובה.
קיוטו הנסתרת – המלצות מיוחדות שלנו
המלצת חוות 'יפן חוויה אחרת – Explore Japan' לאתרים מיוחדים עליהם לעיתים קרובות פוסחים מפאת קוצר זמן:
Arashiyama – אראשיאמה:
כ- 50 דקות נסיעה מערבה ממרכז העיר, מגיעים לאיזור Arashiyama, איזור פתוח ומיוער למרגלות הגבעות על שפת נהר ה- Oi-Kawa. מאז ומתמיד משך יופיו של האזור אנשי אצולה, נסיכים, אומנים ואנשי רוח. אראשיאמה ידועה בפריחת עץ הדובדבן באביב וביופי צבעי השלכת בסתיו ובעונות אלה מגיעים יפנים מקיוטו ומכל רחבי יפן להנות מהיופי המשכר. שיטוט של מספר שעות בינות מקדשים וגבעות האזור הינה חוויה אמיתית הניתן לשלב בה גם שייט על הנהר. אחת מנקודות הציון החשובות באזור היא גשר Togetsu-Kyo – "גשר חציית הירח".
מקדש Tenryu-Ji, שהוקם לפני כ- 700 שנים, הוא אחד המקדשים הייחודיים באזור. המקדש נודע בגנו היפה. בגבעות מסביב חבויים מקדשים רבים, מאחוריהם מסתתרים סיפורים על דמויות מרתקות מההיסטוריה של יפן, שבחרו להגיע לחלק מרוחק זה של קיוטו כדי להתבודד. לאחר הליכה של כ- 10 דקות ביער עצי במבוק, ניתן להגיע לביתו של Okochi Danjiro – שחקן מפורסם של סרטי סמוראים, לבקר בבית ובגניו ולתצפת ממנו על העיר. בנקודת המוצא, סמוך לגשר טוגצו, על אחת הגבעות, נמצא Iwatayama Monkey Park. בפארק זה נכנסים המבקרים לתוך כלוב גדול ומתבוננים מתוך הסורגים על התנהגותם של בני דודנו הקופים. תשאלו מי צופה על מי?
Ohara
איזור כפרי הנמצא כשעה נסיעה צפונית לקיוטו. זכור לי שבביקורי הראשון באזור, החלטתי להקדיש לו כשעתיים בלבד. אך עם הגיעי אליו מצאתי עצמי שבויה באווירה המסתורית האופפת את המקום. אנשים משוטטים בזוגות או ביחידות במשעולי האזור הכפרי, בין חצרות הבתים המסורתיים, מנווטים בין מקדש למקדש. עזבתי את אוהרה לאחר שיטוט של כ- 7 שעות עם הבטחה גדולה להעמיק בו יותר ויותר.
בכל הגבעות פזורים מקדשים רבים המשוייכים בעיקר לכתות פולחניות שונות של הבודהיזם.
אחד המקדשים הגדולים באזור הוא SANZEN-IN המשוייך לכת ג`ודו, כת המאמינה בגן העדן הטהור. המקדש הוקם לפני יותר מ- 1,000 שנה ע"י נזיר שרצה להתרחק ממוקדי השלטון הכוחניים שבמרכז קיוטו. באולם המקדש ניצבים שלושה פסלי בודהה מרשימים, שתפקידם הוא להציל את העולם. גן המקדש נודע ביופי המיוחד, בעיקר בעונת השלכת. גני המקדשים מרהיבים ביופים הפשוט.
אחד המקדשים המרוחקים הוא מקדש JAKKOIN. המקדש מספר את סיפורה הטראגי של בת למשפחת הייקה הסמוראית שנישאה לקיסר. היא נשאה את הצאצא למשפחה הקיסרית בזרועותיה וקפצה עימו לים, בקרב בו הובסה שושלת הסמוראים לבית הייקה. בזמן שתינוקה (הקיסר התינוק) טבע, ניצלה האישה הודות לשערה הארוך שהציף אותה על פני המים. האשה התנזרה, גילחה את שערה ועברה לגור בהרי אוהארה במקדש JAKKOIN. האגדה מספרת שכאשר נפטרה, כיסו עננים סגולים את המערב ונשמעה מוסיקה מופלאה. גם כיום אופפת אווירה מסתורית את מקדש זה.
מקדש פושימי אינארי – FUSHIMI INARI
מקדש המשתרע על שטח גדול במורדות הר INARI דרומית לתחנה המרכזית של קיוטו. מקדש FUSHIMIהוא אחד מהמקדשים המקדשים את דמות השועל (ביפנית – INARI). ביפן יש כ- 40,000 מקדשי INARI. החקלאים היפנים האמינו כבר מתקופות קדומות שהשועל הוא שליח ודובר של אל קציר האורז (לאורז יש משמעות עמוקה בתרבות היפנית – הסאקה – הוא יין המופק מהאורז ונחשב גם כ"משקה האלים" ).
האמונה בשועל הינה אמונה קדומה בישות המשנה צורתה מדמות אנושית לדמות חייתית של שועל. דמות זו אפופת מסתורין ונעה בין העולם האנושי לבין העולם הנצחי. על מורדות הר IRANI הוקמו 5 מבנים השייכים למתחם מקדש IMIHSUF. אחת התופעות הייחודיות של מקדש זה היא דרך הגישה אליו והחיבור בין המקדשים. יותר מ- 10,000 שערים אדומים חוצים את ההר באורך של יותר מ- 4 ק"מ ויוצרים מעין "מנהרות מעבר" בין אזור הכניסה למבני המקדשים במעלה ובמורד ההר. שערים אלה נתרמו ע"י אנשי עסקים המבקשים "ברכה" בעסקים, ביטוי ל- "קציר" המודרני. מסלול ההליכה במקדש מרגש וייחודי. בראש השנה – מהלילה של ה- 31 בדצמבר עד ה- 3 בינואר – נוהרים יותר מ- 1.5 מליוני יפנים להתפלל לאושרם ולהצלחתם הכלכלית בשנת העסקים הקרובה.
פסטיבלים אחרים נערכים בתאריכים המציינים ארועים הקשורים בתפילות לדמות "השועל" ומחזוריות גידול האורז, עימם נמנים פסטיבל שתילת האורז ופסטיבל קציר האורז.
מקדש הטחב (כינוי חיבה) | SAIHOJI TEMPLE – KOKEDERA = MOSS TEMPLE
מקום קסום בקצה מערב קיוטו. מספר המבקרים במקדש מוגבל ולכן יש להסדיר מראש אישור לביקור במקדש. הסיבה להגבלת מספר המבקרים נעוצה ברצון לשמר את מיני הטחב הייחודיים שבגן המקדש. לפני כשנתיים קיבלתי אישור להכנס למתחם. הגעתי לשם לאחר הליכה די ממושכת מתחנת הרכבת הקרובה. הדרך למקדש התפתלה למרגלות הגבעות, בסמטאות צרות בינות בתי העץ. בין בתי התושבים פזורות חלקות של חורשות עצי במבוק ודרכים פתלתלות מובילות למקדשונים רבים. לאחר שהצגתי את אישור הכניסה, הובלתי עם הקבוצה הקטנה להסבר של הנזיר, וללא התראה מוקדמת חולקו לנו דפי סוטרות, אלה הם כתבי הקודש, וסט של מכחול ודיו. התיישבתי עם היפנים להעתיק את הסוטרה בכתב הסימניות (קנג`י). בחברת היפנים המנוסים בכתיבת הקנג`י בלטתי מאוד בגמלוניותי ושכני לשורה ניסה לעזור לי לעבור על הסימניות הכתובות בדף הטיוטא.
"ברוכה הבאה למקדש הטחב" אמרתי לעצמי ביאוש מה, אז איפה הטחב? מקדש סייהוג`י – SAIHOJI – הוקם לפני כ- 1,200 שנה במאה השמינית לספירה. יותר מ- 5000 מאות שנים לאחר מכן שיקם הכהן הראשי לבית פוג`יוו`ארה את המקדש כמקדש זן. גן הטחב שוחזר בהתאם לתכנון המקורי שלו. המתכנן MUSO KOKUSHI שהוכשר כמתכנן גני נופים השקיע את כל כולו בתכנון גן זה.
הגן בנוי בשני מפלסים: עליון ותחתון. העליון בסגנון "הגן היבש", בו "צומחים" 6 סלעים עליהם צומח טחב, והתחתון בסגנון קלאסי של גן נופי סביב אגם בצורת הסימנית הסינית (קנג`י) של "לב". שטח הגן מכוסה ביותר מ- 120 מיני טחב ייחודיים! המתהלך בגן יכול לדמיין לעצמו אין ספור צורות של חיות, אנשים ודמויות אגדתיות המגיחות מהטחב המכסה את הסלעים, השבילים, גזעי העצים וכל אלמנט אחר בגן. כמובן שלא עמדתי בלוחות הזמנים הנוקשים שהקצבתי לעצמי, שהיתי בגן הרבה זמן עד שהנזיר סימן לי שזמני עבר.
בדרכי חזרה לתחנת הרכבת נכנסתי לאחת מחורשות הבמבוק ששביל מזמין משך אותי להכנס אל אפלוליותה. השביל הוביל אותי למקדש זן קטן שנקרא JIZOIN TEMPLE – שכינוי החיבה שלו הוא "מקדש הבמבוק". בדרכי חזרה בשעות אחה"צ בעודי מחישה את צעדיי באפלוליות יער הבמבוק הרוחש, חשתי בדמויות הטחב האגדתיות הדולקות בעקבותיי.
מוזיאונים קטנים ממוקמים ברובעים המתמחים באומנויות אלה. שיטוט ברובעים אלא מהווה חלון הצצה לבתי אומנים, לחנויות המתמחות בפריטי אמנות מקצועיים ולגלריות קטנות.
מוקדי תרבות נבחרים:
NATIONAL MUSEUM
הוקם בשנת 1889 כמוסד לאיסוף ושימור אוצרות אומנות. סיור במוזאון מעניק חוויית לימוד מקיפה של האמנות היפנית המסורתית. השילוב של התערוכות עם הסיורים בתצוגות הפתוחות בגנים משרה אווירה נינוחה.
במוזיאון מרוכזים יותר מ- 12,000 אוצרות אמנותיים בתחומים נרחבים: ארכאולוגיה, קרמיקה, פיסול, ציור, קליגרפיה, טקסטיל, עבודות לאקר ויצירות מתכת. המיצגים מרוכזים בשני מבנים עיקריים: מבנה לתצוגות קבועות ומבנה נפרד לתצוגות מתחלפות. שני גני המוזאון משמשים כמרחב לתצוגות ארכאולוגיות. במקביל להצגת המיצגים לציבור מתמקד המוזיאון במחקרים ובפרוייקטים לשימור.
FUREAI KAN– מוזיאון קיוטו לאומנויות מסורתיות
ממוקם בקומת המרתף של מתחם התערוכות הגדול בקיוטו: MIYAKO MESSE או בשמו הרשמי
Kyoto-Shi Kangyokan Hall, שנפתח ביולי 1996. במקום מוצגות יותר מ- 66 אומנויות מסורתיות שעדיין חיות ונושמות בקיוטו. המקום פעיל ושוקק חיים, ומתחלפות בו תצוגות רבות. מומלץ בחום לבדוק איזו פעילות מתקיימת שם בימי שהותכם בעיר.