מסע לגילוי עצמי בסרט - '37 שניות' | היקארי | מיטל לוין
אקדיש הפעם את הבלוג לסרט נבחר מהתפריט הקולנועי היפני שמציעה נטפליקס – "37 שניות" (37セカンズ、2019) של הבימאית היקָארי (או בשמה האמיתי מיצוּיוֹ מִיָאזַקי). זהו סרט מעורר מחשבה בנוגע ליחס בין שחקן לדמות אותה הוא מגלם: את התפקיד הראשי מאיישת השחקנית הצעירה מֵיי קָייַאמָה, שנולדה עם שיתוק מוחין, והיא משחקת את דמותה של יוּמָה, אמנית מנגה (קומיקס) מוכשרת בתחילת שנות העשרים לחייה, שנולדה גם היא עם שיתוק מוחין. הליהוק של שחקנית עם מוגבלות לגלם דמות של אישה צעירה עם מוגבלות משווה לסרט תחושת אותנטיות וגוון דוקומנטרי מרומז. בריאיון עמה סיפרה היקָארי שבשיחותיה המקדימות עם מיי ועם אמהּ היא למדה את אורח חייה ושגרת יומה של השחקנית ואלו היוו עבורה השראה ליצירת סצנות בסרט. מיי, אם כן, לא רק משחקת אלא חיה את התפקיד. הן השחקנית והן הדמות, כמעין שיקוף זו של זו, מנסות למנוע ממגבלה כלשהי לעצור אותן מלהגשים את חלומותיהן, שתיהן שואפות להביא את עצמן אל קדמת הבמה.
היקָארי רוקמת לאורך הסרט יחסי קרבה ואינטימיות בין הצופה לדמות הראשית. יחסים אלו מתבססים כבר בסצנת הפתיחה. המצלמה ממוקמת בגובה עיניה של יומה בעת נסיעה ברכבת הומה, מציצה עליה מבעד למותני האנשים העומדים בקרון העמוס. לאורך הסרט המצלמה שבה ומתמקמת בגובה עיניה, כך שהצופה חווה את העולם הבדיוני מהפרספקטיבה של יומה, מתוך עמדה שווה שאינה מתנשאת. אופן צילום זה, המעורר אצל הצופה אמפתיה כלפיה, אף מתוגבר על ידי צילומי קלוז אפ על הבעת פניה האמוציונלית של יומה. צילומים אלו, שחושפים נימי רגש עדינים, מעצימים עוצמות רגשיות המאפיינות סצנות שונות ומחזקים גם הם את האינטימיות בין צופה לדמות. עם זאת, היקָארי דואגת לשלבם עם צילומים מרחוק שמציגים את יומה בסביבתה ומבליטים את התמודדותה ויחסיה עם דמויות אחרות, כך שהצופה מקבל תמונה מלאה אודותיה ונשאב לסיפורה האישי. הצצה לעולמה הפנימי מתאפשרת גם באמצעות שילוב של קטעי אנימציה קצרים, שכן אלו הם ציוריה המתעוררים לחיים. כמו כן, בסיטואציות שונות לאורך הסרט יומה שבה ונצפית לבדה, אסטרטגיה קולנועית המקרבת גם כן את הצופה אל הדמות, כאשר במקביל לתהליך החשיפה שהיא עוברת בינה לבין עצמה היא גם נחשפת בפניו.
יומה מתגוררת עם אם מגוננת יתר על המידה, שמפגינה כלפי בתהּ מסירות חונקת ודריכות אינסופית. בתחילת הסרט, מוצגת סצנה בעלת עוצמה, שבשיאה הן רוחצות יחד באמבט. האם מפשיטה את בתה וגופה של יומה נחשף בהדרגה לעיני הצופה, עד אשר היא עירומה לגמרי. תשומת הלב נמשכת לגוף האנושי הבולט על רקע התאורה הבהירה. יומה מטופלת בידי אמה כילד קטן הנדרש לרחצה יסודית, מניחה לה לבצע מגוון פעולות עבורה. סצנה זו פועלת בשני מישורים: היא מאפשרת לצופה להיות חלק מטקס אינטימי ומבליטה את נקודת הפתיחה של יומה בסרט – חסרת אונים ותלותית – תכונות שהאם מבקשת לשמר. חשוב לראות את הרחצה המשותפת של האם והבת גם בהקשר היפני, שכן זהו אחד הריטואלים המשפחתיים הבולטים ביפן. פעילות זו היא אמצעי משמעותי לבניית מערכת יחסים, ליצירת אינטימיות, להעמקת הקשר בין הורה לילד ולהקניית תחושת ביטחון ורוגע אצל הילד. עם זאת, רחצה משותפת מתקיימת ביפן בגילים צעירים יותר, כך שהסצנה מדגימה למעשה כיצד האם תופסת את בתה כילדה קטנה. יתר על כן, בעצם היות הרחצה המשותפת אקט יומיומי, יש בו כדי לרמוז על תלות הדדית המאפיינת את מערכת היחסים המורכבת שלהן. על מנת ששתי השחקניות יחושו על בשרן את מורכבות החיים המשותפים, הן התגוררו יחד במשך תקופה קצרה, לפני שהחלו צילומי הסרט. ההתנסות הזו הייתה משמעותית מאוד, בייחוד עבור השחקנית המגלמת את האם (מִיסוּזוּ קָאנוֹ), שכן היא אפשרה לה להיכנס ביתר קלות לנעליה של הדמות.
יומה עובדת כאמנית צללים בשכר זעום עבור סָיַאקָה, בת דודתהּ ואמנית מנגה מפורסמת שמעדיפה להסתירה מעיני הציבור ולקבל קרדיט על חשבונה. התנהגותה המזלזלת מעוררת את יומה לפעולה. היא מבינה כי סיאקה תכשיל את ניסיונותיה להשיג הכרה אומנותית בזכות עצמה, ומחליטה לצאת לדרך עצמאית כאמנית היוצרת מנגה ארוטית. עורכת מגזין לה מראה יומה את עבודותיה, בתקווה שתסכים לפרסמן, אמנם מתרשמת מכישרונה, אך בד בבד מטילה ספק ביכולתה לייצר מנגה מהימנה ובעלת בשלות מינית, שכן יומה עצמה חסרת ניסיון מיני. היא מציעה ליומה לשחרר עכבות ולממש התנסות מינית. זו, לדבריה, תהווה עבורה השראה ותשווה לעבודותיה אותנטיות שכעת נעדרת ממנה. אמירה זו מפתיעה, גם את יומה, כיוון שהיא מציגה אפשרות לראות אדם עם מוגבלות כיצור מיני, תפיסה שאינה רווחת בחברה.
הרצון לממש את עצמה כאמנית, בשילוב הצעתה המפתיעה של העורכת, מהווים את יריית הפתיחה למסע של גילוי עצמי וחיפוש אחר חירות אישית, למרות המגבלה הגופנית. המסע הזה מתאפיין לא רק בשבירה של קיבעון מחשבתי, של הסובבים אך במידה מסוימת גם של יומה עצמה, אלא גם בשבירה של גבולות פיזיים. בתחילה, יומה מוגבלת לחללים מוגדרים, בין אם זה ביתה שלה או ביתה של סיאקה. התנועה העצמאית היחידה שמתאפשרת לה היא ההתניידות בתחבורה הציבורית בין שני חללים אלו. מסע ההתבגרות מרובה האתגרים יאפשר לה להרחיב את טווח התנועה במרחב הממשי באופן משמעותי, במקביל לפריצת המחסומים האישיים והחברתיים. כך, במהלך המסע יומה אף מתנסה במפגשים שונים עם גברים. אכן, קריאתה של אישה אחרת היא שמניעה אותה לצאת ולחקור את מיניותה, אך ניצני הסקרנות כבר נבטו בקרבה, שכן היא עצמה בוחרת להתמקצע בציורי מנגה ארוטית. העיסוק במיניות של אישה עם מוגבלות אינו שכיח בנוף הקולנועי היפני. יצירתה הקולנועית של היקרי מהווה פתח לסרטים נוספים שיפנו את הזרקור לסוגיה מורכבת זו.